miércoles, 15 de abril de 2009

Cataluña - Espanya, la pel·lícula

Avui és més necessari que mai que els catalans ens expliquem aquí i a fora. Fins a aquest moment, sembla que no s’hagi trobat la manera de que Catalunya i España s’entenguin. La desinformació, el desconeixement i la poca difusió de la realitat catalana a la resta de l’Estat, fan que sigui necessari, ara més que mai, un esforç de reflexió de la societat civil. El diàleg s’ha d’obrir en un horitzó modern i europeu.


Volem, com ho va fer “La Pelota Vasca” de Julio Médem, en el seu moment, empènyer a la reflexió amb la visió serena de pensadors de totes les tendències, més que amb la dels polítics, que tenen tot l’espai en els mitjans. Des de Toni Soler a Rubert de Ventós passant per Albert Boadella, de José Alcalá-Zamora y Queipo de Llano a Luis Mª Ansón, passant per l’humorista Máximo, i més de quaranta homes i dones RAONANT i SACSEJANT els nostres prejudicis, sobre el sentit dels Estats de les Nacions, ara que ja és el futur.




















Hoy es más necesario que nunca que los catalanes nos expliquemos aquí y fuera. Hasta este momento, parecen que no se ha encontrado la forma de que Catalunya y España se entiendan. La desinformación, el desconocimiento y la poca difusión de la realidad catalana en el resto del Estado, hacen que sea necesario, ahora más que nunca, un esfuerzo de reflexión de la sociedad civil. El diálogo se ha de abrir en un horizonte moderno y europeo.

Queremos, como lo hizo "La Pelota Vasca" de Julio Médem, en su momento, empujar a la reflexión con la visión serena de pensadores de todas las tendencias, más que con la de los políticos, que tienen todo el espacio de los medios. Desde Toni Soler a Rupert de Ventós, pasando por LAbert Boadella, de José Alcalá-Zamora y Queipo de LLano a Luís Mª Ansón, pasando por el humorista Máximo, y mas de cuarenta hombres y mujeres RAZONANDO Y ZARANDEANDO nuestros perjuicios, sobre el sentido de los esyados de las Naciones, ahora que ya es el futuro.

Catalunya - España s'estrena el 23 d'abril. Esperem els vostres comentaris
Catalunya - España se estrena el 23 de abril. Esperamos vuestros comentarios.

77 comentarios:

Anónimo dijo...

N'estic fins els pebrots dels putus nacionalismes vinguin d'on vinguin: és la mateixa merda.

Prou de ploramiques, de salvapàtries(pàtria=patrimoni), de banderes (bandera=bàndol) i de tota aquesta caspa decimonònica.

A prendre pel cul.

Francesc dijo...

M'interessa el resultat d'aquesta pel·lícula, però pel que fa a l'efecte que pugui tenir damunt els catalans.

Els espanyols estan hiper alienats respecte dels pobles diferents al castellà que es troben dins el seu estat. Ja podem estar tranquils, que no canviaran. Ja sabeu que si, per les espanyes, en fan un debat televisiu, o en parlen en un article d'opinió, etc. les doctrines defensades seran les dels botiflers.

Ja serà bo si salva una part de la mainada catalana dels pijoprogres que van de ciutadans del món, però que renuncien a lluitar contra les injustícies que pateix el seu poble (ai perdó, que ells no en tenen d'açò!), que en lloc de dir prou a l'ocupant, es dediquen a riure-lis les gràcies i a equiparar ocupat i ocupat, al qual molts acaben servint.

Anna dijo...

Perauè ara més que mai?

Anónimo dijo...

Si la peli está correctamente enfocada, puede ser una dosis de realismo para ambos bandos, obcecados en radicalizar la postura del contrario.

Veré la peli, por supuesto, a ver si no me defraudais...

Salu2!

Pau dijo...

el pujolians duen ja 25 anys "explicant-nos". quina bajanada, duem 300 anys sota ocupació militar espanyola, no hi ha res a explicar a qui no vol entendre i encara menys a qui no hi pot fer res.

l'únic problema és la ocupació militar: spaniards go home!

Zumbarte dijo...

Hola, escric des de la web de cine: http://www.zumbarte.com

A la intranet de premsa de Baditri no trobo cap imatge, ni cartell de la peli. Tampoc trobo la data d'estrena.

Podrieu confirmar-me quan es la date d'estrena?

Anónimo dijo...

A la web de Baditri hi tens tota la informció que demanes. L'estrena es el 23 d'abril, Diada Sant Jordi i se que s'estrena aquella nit a Barcelona (Comedia, Boliche, Cinesa Diagonal, etc) i d'altres poblacions de Catalunya

Anónimo dijo...

Qui no vegi que l´únic camí és la independència és que és cec o se´l fa.

Joan Rius

Anónimo dijo...

Un dia una madrilenya em va dir que no es pensaba que els catalans fòssim així(en bon rollo), jo li vaig contestar que hi ha gent de tota mena a qualsevol lloc, no cal ser catalans,gallegs ó andalussos..Espero que algun dia ens coneguem tots millor i les distàncies no seràn tant grans.

Anónimo dijo...

Otra pelicula con clara demagogia catalanista. Como siempre, el imperialismo catalán, adoctrinando a los debiles y humillando a los que no piensan como ellos. Paso de otra pelicula del "odio", yo no miro al pasado, miro el presente y miro el futuro, solo los necios y los ignorantes remueven el pasado.

Por cierto, catalanistas dejad en paz a la Comunidad Valenciana, que bastante daño nos habéis hecho ya. Luego decis que aquí no os podemos ni ver, y es que os lo ganaís a pulso.

Catalanistes go home!

Anónimo dijo...

Tan sols llegint els comentaris anteriors ja es veu com n´és d'urgent una pel·lícula així.

Només els qui estan en fals s'hi enerven quan els recorden la situació colonial que toleren, volen ignorar, a la que participen o de la que senzillament passen.

Situació colonial legitimada i recolzada per una forta identitat espanyola que no vol veure una Catalunya, si es que aquesta no és de la seva propietat.

molt bona la iniciativa.

Anónimo dijo...

Una bona pregunta als contraris fins i tot de que s'en par-li seria:

Si Catalunya decideix democràticament declarar-se independent, ho acceptaries?

Crec que massa gent va de demòcrata i després...

Anónimo dijo...

Responent al primer missatge anònim que diu que n'està fins els pebrots dels putus nacionlistes... jo tb n'estic de fart però del putus nacionalistes espanyols!
Visca Catalunya!
Independència ja!
Fora Montilla i el tripartit!

Anónimo dijo...

Buah! siempre la misma historia.
Tanto sarpullido para tan poca piel.
Tan difícil es?
Visca Catalunya!
VIVA ESPAÑA!!!

Unknown dijo...

No creieu que ja portem massa anys jugant a encaixos, com si fóssim pàrvuls? El que hem de fer és anar a la nostra, fer honor a l'adjectiu de fenicis i no al de babaus. O és que l'encaix és com l'excusa de mal bevedor, que es pixa al llit i diu que sua?

Anónimo dijo...

Abans de parlar tant haurem d'esperar a veure la pel.lícula. No creieu? Però una cosa està clara: Després de tant de temps adormida, la societat catalana està movent peça. Juguem?

ric dijo...

No entenc el plantejament de la pregunta "si catalunya (ó de fet qualsevol país, regió....) es declarés DEMOCRÀTICAMENT ser independent ho acceptaries?". No li trobo cabuda no acceptar-ho, seria fer el fascista, no? Qui és superior als altres per dir si accepta ó no una decisió democràtica? On estaria doncs el valor de la paraula democràcia? ....no ho entenc....

Anónimo dijo...

Cataluña no puede decidir unilateralmente su independencia. Lo tienen que decidir todos los españoles porque os guste o no sois españoles. Yo voto NO, como lo haría la inmensa mayoría de los españoles.

Robert Bonet Gallardo dijo...

Hola,
Hem penso que hem obert un camí sense retorn. No cal fer ni pedagogia a Espanya, ni a Catalunya. Som realitats diferents i per tant podem viure en espais diferents, veïns però res més.
us recomano que visiteu el meu blog i veureu una petita reflexió sobre la mani de Brussel.les i la retirada de les tropes espanyoles de Kosovo.

www.robertbonet2014.blogspot.com

Salut, força, independència i bon humor!!!

Anónimo dijo...

A l'últim anònim: perdona, però les independències acostumen a declarar-se unilateralment. O potser és que hi ha estats tan generosos que deixarien marxar les seves colònies sense cap oposició? Com se us van independitzar les colònies americanes? Que potser us van demanar permís Bolívia, Venesuela o Cuba? Si algun cop Catalunya es vol independitzar, serà imprable.

Els uns i els altres dijo...

Ni fet expressament ho hauríem fet millor. Demà, el dia que estreneu pel·lícula, el programa Els uns i els altres de Barcelona Televisió (www.barcelonatv.cat/elsunsielsaltres) posa a debat si Catalunya aniria millor si fos independent.

Vicenç Marquès i Sanmiquel dijo...

Més que els catalans, aquesta pel·lícula l'haurien de visualitzar totes les espanyoles i tots els espanyols que estan i van en contra de Catalunya. Per què van en contra de Catalunya? Doncs pel fet de que sempre han estat desinformats o informats erròniament de la realitat catalana.
Els successius Governs espanyols, s'han preocupat sempre de tergiversar la veritable Història d'Espanya perquè en ella hi té molt a veure Catalunya. I aquest fet no els hi ha interessat mai. Sempre han sabut que Catalunya ha estat, és i serà el motor principal de bona part d'aquests territori peninsular ibèric. Fins hi tot ara s'ha sabut, per part d'uns estudiosos alemanys, que hi ha uns documents del segles VIII o IX, que diuen que la llengua catalana s'escampava per tota la península Ibèrica i que podria molt ben ser que el castellà hagués esdevingut, en principi, un dialecte del català!
Aquesta pel·lícula que s'estrena demà, com en altres coses referents a Catalunya, i com ja va passar amb el film «La Pelota Vasca», portarà polèmica. Però portarà polèmica per la incomprensió de moltes i molts espanyols i espanyoles que, com es diu vulgarment, no entenen de la missa ni la meitat.
Jo, però, tot i el que he escrit, per molt català catalanista i independentista que sigui, aniré a veure la pel·lícula més que res per escoltar les bajanades que hi deuen dir totes i tots els que estan en contra de Catalunya i en la seva imminent independència i deslligament d'Espanya.

Anónimo dijo...

el cagalans sou idiotes, cataluña es España, i l'historia de la que sempre esteu fardant es furtada a LO REGNE DE VALENCIA, i LO REGNE D'ARAGó,
ni sou res ni sereu res, bé si que sou, el fesmeriure més grand de Europa, o acas tampoc sou europeus.

Anónimo dijo...

a quines sales de Tarragona i provincia es podrà veure la pel·lícula????

escriptor poca traça dijo...

Tinc ganes de veure-la. I qui es queixi que la pel·lícula no és plural, que es miri els noms de les persones entrevistades.

Hi ha alguna llista de totes les sales on es projecta? Només es projecta a Barcelona?
Com es pot fer per aconseguir-la posteriorment?
Gràcies.

Anónimo dijo...

Quina quantitat de xorrades he de llegir. Tant que volem ser diferents del espanyols i fem com qualsevol d'ells, parlem del que no tenim ni puta idea. Catalunya, en agradi o no, te la seva història lligada a Espanya. Aquesta lluita es estúpida avui dia y sense sentit. Pel qui diu que el castellà podria ser un dialecte del català es fuma uns porros enormes, més que res que per ser dialecte haurien de ser el mateix idioma i a més a més, tots dos provenen del llatí, així que son llengua amb una arrel comú. Perquè no deixeu d'un cop el odis del passat, la majoria ni heu viscut la guerra, per que aquest odi??? es estúpid, aquí es viu bé i a més a més, si ho penseu bé veureu que no hi ha tantes diferencies entre un andalús i un català, hi ha més coses que en uneixen que que en separen. De totes formes faré una pregunta més acceptada. Si es fes un referèndum y sortís que no es vol la independència, ho acceptaríeu?, Jo crec que no, es típic dels nacionalistes demanar llei quan els beneficia però no complir-la quan no ho fa y això si que es antidemocràtic. Dubto molt que si sortís negatiu el referèndum no es digues que ha estat manipulat y seguiríeu a la vostre. Sento decepcionar però la realitat es que no guanyaríem. Per la meva part estic fins el collons d'aquest odi estúpid de menysprear tot el que faci pudor a espanyol, es de necis y em va vergonya que un gran poble com el nostre es comporti d'una manera tan intolerant i tan estúpida. Esteu cegats, però si es fa un referèndum perdrem, només un neci no veuria que hi ha més gent que no casa amb aquestes idees separatistes i que només porten malestar al pobles que les practiquen. També dir que el mals de Catalunya se'ls fa Catalunya, es molt fàcil culpar a altres del errors, la majoria de decisions les prenen les comunitats autònomes, s'auto financí-en i prenen totes les decisions, totes aquestes desigualtat entre altres comunitats, que existeixen, son culpa nostre. Paguen autopistes quan fa anys que haurien de ser gratis doncs el seu cobrament era amb finalitat de financiació. Això no ho va el govern central sinó nosaltres. Si he de dir que siguem independents amb aquests dirigents inútils, dic que no, encara que em taxaran de antipatriota, exactament el que faria un nacionalista espanyols. Una paraula per els nacionalistes: Idiotes! Llegiu més llibres que es nota que sou bastant ignorants.

Visca Catalunya!!
Visca Espanya!!!

Anónimo dijo...

Només una observació pràctica, ja que no he vist la peli...pk la web està només en català si l'objectiu, crec, és que com més persones ho llegeixin millor?? especialment la resta d'Espanya...no??
Proposo que es faci traducció com a mínim a l'espanyol i anglès. També del video de presentació.

Salut!

Anónimo dijo...

Si, una altre xorrada, si es vol donar a conèixer tan als espanyols i a Europa s'hauria de fer en idiomes que parli mes gent. Quina xorrada, tots hauríem de parlar el mateix idioma, el idiomes només son vehicles, no tenen drets, a Catalunya, a vegades, te mes drets un idioma que les pròpies persones!!! El idiomes son eines, no tenen drets!!! No ho oblideu!

Anónimo dijo...

Ja veig que han entrat en massa tots els no-nacionalistes(catalans) parlant sobre la llibertat del ciutadà, la nació cívica i demés històries, però després són els primers nacionalistes espanyols, que utilitzen tots els elements ètnics i de la tribu, que tant denosten. M'agradaria saber que feien aquesta gentola, l'any passat quan Espanya va guanyar l'Eurocopa i tant des de l'esquerra fins a la dreta espanyola, estaven en una catarsi col·lectiva de l'ultranacionalisme espanyol més caspós, perquè dubto molt que tota aquesta gent no entonessin el crit de primat que tant se sentia del "yo soy español..."

Per la resta, la pel·lícula encara no l'he vist, però de moment el fet de veure que té una intenció didàctica de la realitat catalana a Espanya, ja em fa témer que serà més del mateix, és a dir, explicar o intentar explicar als espanyols que els catalans volem sentir-nos còmodes a Espanya, i volem formar part d'un altra Espanya, quan aquesta és irreformable, i em sembla que després de prop de 130 anys de voler canviar Espanya, ja caldria adonar-nos que continuant dins d'Espanya, només ens porta a la ruïna econòmica, política i nacional.

Anónimo dijo...

Bon dia! Com ho podem fer per veure aquesta pelicula a Ginebra siusplau?

Anónimo dijo...

En un comentari anterior es diu: "es típic dels nacionalistes demanar llei quan els beneficia però no complir-la quan no ho fa y això si que es antidemocràtic",
Antidemocràtic es utilitzar les lleis per limitar la democràcia. D'això els nacionalistes espanyols si que en saben. Avui a Espanya no es pot fer aquesta consulta, o es que al Pais Basc l'han pogut fer a pessar de que un President escollit democràticament i un Parlament tambè escollit democràticament l'han volgut fer? Si segueixen utilitzant la democràcia per retallar llibertats aviat perdrà el seu nom.

Anónimo dijo...

Hem de deixar de banda d'una vegada els odis, si no mai avançarem. Ho diu un que va perdre molts familiars a la guerra y morts pèl bàndol franquista. Franco va agafar el poder i com a dictador que era va imposar les seves idees, si en comptes de Franco s'hagués fet amb el poder un ultra nacionalista català (cosa improbable a les hores perquè no controlaven L'exèrcit, però posem a rodar la imaginació) hauria imposat les seves idees catalanistes al la resta d'Espanya. Ho veuríeu bé que fos així? Oblidem d'un cop el odis infundats, sobretot per les noves generacions, que no han viscut la guerra han rebut l'odi dels pares. Prou, que això es de idiotes. Es com si encara avui dia els anglesos estiguessin en guerra contra el americans per una guerra que va passar va molt de temps i que van fer avantpassats seus. Oblidar el passat no, però mantenir l'odi de altres persones es d'idiotes i qui s´ofengui es perquè, probablement, ho es. El fills no han de pagar pel pecats del pares. Tirem tots d'una i més en aquest moments de crisis.

Visca La Terra (ara no podreu tractar-me d´antipatriòta ja ja ja)

Anónimo dijo...

Sóc una persona nascua a Catlaunya i provinent d'una família d'emigrants andalussos. No he tingut cap problema amb la convivència de tota mena de gent durant la meva juventut, però ara me n'adono que comença a haver-hi un odi visceral cap a la meva terra, que se lñ amenysprea sense coneixer-la i que es tenen molts prejudicis contra la seva gent sense haver conegut a ningú. La única explicació que hi trobo és la orquestració que s'està fent perquè això sigui així. A més em sembla que podem arribar a perdre competitivitat econòmica perquè la gent comença a estar cansada de les desaventatges que suposa estar aquí. Qui ho afavoreix tot això?. espero que la peli aquesta m'ho aclareixi, perquè sense haver militat mai enlloc, ara crec que potser un altre camí ens afavoriria més a tots plegats.

Abate Marchena dijo...

No tengo sentimiento nacional. Lo perdí hace años por el sufrimiento que me ha hecho conocer la realidad de este país, más la lectura de su historia desde sus orígenes.
La unión en la península se hizo con el empleo de la fuerza bruta y la exclusión y casi el exterminio de gran parte de sus diferentes culturas.
España ha sido una madrastra para sus mejores hijos. La libertad la rechazó en el siglo XIX luchando contra los franceses para traer al rey absolutista Fernado VII.
Los que ayudaron a los que traían la libertad los expulsaron y tuvieron que exilarse.
Sus gobiernos han sido represores casi desde sus orígenes.

En Catalunya encontré acogida, trabajo y estímulo para superarme.
En 30 años de la muerte del general Franco, Catalunya sigue sin las infraestructuras necesarias para su desarrollo. Andalucía tiene a todas sus grandes ciudades enlazadas con autopistas. El AVE ha llegado con 20 años de retraso. Se aporta al estado español mucho más de lo que se recibe con un trato humillante con respecto a las demás regiones.
El "cafe para todos" del hipócrita Suárez quiso neutralizar la justa reivindicación de Catalunya, Euskadi y Galicia llevando las autonomías a regiones que no tenían antecedentes históricos ni deseos de ello,como Andalucía, Extremadura y el resto.

Catalunya anclada en el Estado español seguirá explotada y humillada por los cainitas peninsulares.
Por tanto creo que para que se haga justicia con sus habitantes se les debe dar la libertad para ser soberanos si lo desean.

David dijo...

Volia saber si està disponible la versió subtitulada en anglès o, si no n'està, quan podria estar-ne.

M'agradaria enviar la pel·lícula a uns amics dels EUA.

Joan Fuster dijo...

Tinc molt d'interès a veure la pel·lícula i després m'agradaria moltissim opinar, però no abans.

Ací al sud, al País Valencià existeix molt d'odi originat pel feixisme del ignorant blaverisme i espanyolisme. Per desgràcia és molt díficil reeducar aquesta gent que històricament ha sigut capital cultural de la República i zona roja... I ara incompresiblement són els més fatxes i peperos de l'Estat. Lamentable...

En fi, com diria el nostre benvolgut Joan Fuster:

(Per cert vos recomane el seu documental "Ser Joan Fuster")

"Som molts els homes del món que ens sentim nacionalistes perquè els altres no ens permeten deixar de ser-ho."

"Estem farts d' haver de demanar perdó per existir."

"Potser el més repulsiu dels pobles dominadors sigui el fet d'imposar als seus dominants l'espectacle de la seva mediocritat insoluble."

"Tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres."

"La nostra llengua és la nostra pàtria."

"Muy a menudo, casi siempre, callar es también mentir."

"O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble. O ara, o mai."

Salutacions,
Enric

P.D: Jo al menys compartisc amb Fuster que el que desitje és LLIBERTAT i NORMALITAT, com a nació que som, com a ús de la llengua autòctona, etc.

pablopau dijo...

ciertamente fuera de catalunya tienen mejores carreteras y gratis... perciben mas de madrid... pero aun tienen que soportar la presencia de la silueta del toro de osborne y las placas fascistas de las viviendas de PO...ufff que se aguanten !! viva nuestra generalitat que trtabajó todos estos años para quitarlas !! ahora empieza a trabajar con las carreteras y la financiacion.. son buenos !!!

Josep López dijo...

Molt dolenta. I molt barata ha sortit pels que ara estan cobrant el preu d'aquestes entrades. No hi ha ni una sola veu en off, són retalls de vídeos d'opinions de gent qualsevol que tots hem vist a la tele i que es troben a youtube. Tan sols els han posat en un ordre i prou.

En una escala del 0 al 10 li dono un 1.

Anónimo dijo...

Sr. Josep Lopez,
Dubto que hagi vist la pel.lícula i que sàpiga gaire de cinema. Primer. No son retalls de videos sinò tot el contrari. Hi ha un important grapat de declaracions de tota mena expreses per aquesta producció. Segon. Els documentals de televisió porten sempre veus en off. Els de cinema no n'han de portar o, al menys, evitar-ne el seu abús.
El més dificil és saber mantenir l'interés a base de comentaris i opinions sense haver de fer us de la veu en off.
És un excel.lent producte cinematògràfic que no s'ha de perdre.
Toni

Josep López dijo...

Si tant excel·lent és, s'haurà de veure els comentaris de qui l'hagi vist. Perquè de moment, el meu ha sigut el primer.
Després, com pretén que jo sàpiga que no hi ha cap veu en off sense haver-la vist?
Per últim comentar que és una pel·lícula que no dóna cap visió del tema. És a dir, tan sols mostra la opinió de X persones. Que està molt bé, però que no ens aporta res de nou.

DAVID dijo...

Creo que estamos perdiendo el tiempo con la contestación a la pregunta ¿de dónde soy? y sería mucho mejor responder a la pregunta ¿a dónde voy?. Nos guste o no el tema ya está globalizado, todos somos habitantes de este convulso mundo e integrantes de una sociedad que, para bien o para mal, ya no funciona por separado. Ahora mismo esto es realidad en el tema económico, pero hay que tratar de que lo sea en el tema social, ecológico, humano. Si no actuamos rápido será mucho peor y mientras la gente llana nos entretenemos con estos asuntos nimios, otros poderosos en la sombra maquinan para volver a llevar el ascua a su sardina. Abrid los ojos y la mente y rechazad el "pan y circo" del imperio. Todos somos del mismo sitio, pero afortunadamente cada uno tenemos nuestra propia identidad, no hace falta estar toda la vida afianzando este sentimiento, pues tus costumbres, tu forma de entender y relacionarte lo tienes de nacimiento y hoy por hoy, ya no es como durante la dictadura y el absolutismo, esto está superado. A mí nadie me obliga a hablar catalán ni a los catalanes nadie les obliga a hablar castellano, pero quizás a todos nos interese entender inglés, español e incluso chino. Por aquí llevamos perdiendo el tiempo desde hace casi 600 años. Creo que es hora de hacernos valer un poco más y no entrar en el triste juego de los poderosos. El "pique" es bueno y hasta necesario para avanzar; la guerra a muerte es destructiva siempre e interesa a los de siempre. No nos dejemos engañar más. Y además ¿de que os quejáis, cachondos, si lo tenéis todo. Mar, montaña, vino, pasta (cash), ubicación, fama. Lo que pasa que al final el BarÇa se va a rilar y no va a ganar la liga. Ganará la Copa de Europa y dejará la migaja al Bilbao. Si, como he dicho, todo es PAN Y CIRCO.
David

DAVID dijo...

Se me había olvidado (será porque realmente lo tengo superado)decir que soy nacido en Madrid, en el barrio de Chamberí, como mi mujer,mis hijos, mis padres y mis suegros. He estado alguna vez en Barcelona por trabajo y otra por vacaciones con mi familia. Nunca me han tratado mal. Un taxista catalán y barcelonés de origen, no me cobró la carrera porque segúm él yo era la hostia...
Mi mujer e hijos quedaron encantados con Barcelona y quieren regresar más tiempo...
¿Cuál es el problema?
David

Santiago dijo...

He vist la pel·lícula, més aviat hauria de dir documental. Tècnicament està força bé, és dinàmica. Però és esbiaixada cap a l'independentisme. Les persones entrevistades que justifiquen més o men ys aquesta tendència surten molt, i les contràries molt poc. Crec que no tindrà gaire èxit, la gent ja n'està tipa d'aquestes trifulgues decimonòniques.

Ah, el que és cert, sens dubte, és la manca d'inversions a Catalunya. Això sí.

Anónimo dijo...

Per en David: Tu afirmes que als catalans ningú en obliga a parlar castellà i això és falç: Ves a un jutjat, ves a una Comisaria de Policia Nacional, amb una caixera d'un súper, un cambrer d'un bar, a l'aeroport, etc ... En canvi busca'm un sol català que no parli castellà.

Vicenç Marquès i Sanmiquel dijo...

A la ciutat on visc i en un sol cinema en una sala que hi caben 96 espectadors, vaig anar a veure la preestrena de la pel·lícula «Catalunya-Espanya» el mateix dia 23 d'abril, a la nit. En total érem 16 espectadors! Tots varem sortir de la sala emprenyats per algunes de les declaracions que certs individus fan en el film i emprenyats també perquè ens varem adonar que la pel·lícula no val res. És talment com si s'estés veient un 30' de TV3 que dura 59-62' dels 77 que hauria de durar. La qual cosa vol dir que han fet servir les famoses tisores de la censura per retallar-ne ben bé un quart d'hora. Si us fixeu en la propaganda del film, que passen per la tele, veureu que hi surt un fulano que no sé què collons diu en contra nostra i amb molta mala llet. Doncs bé. Aquesta imatge no surt en la pel·lícula que passen als cinemes. O potser només la va retallar el cinema de la meva ciutat? Són capaços d'això i molt més en els cinemes de la meva ciutat per tal d'ajustar horaris de programació. Si l'haguessin passat tota sencera, ens n'hauríem anat a les dotze de la nit tocades. I podria ser que a la meva ciutat, potser els cinemes han de fer com la Ventafocs; que abans de les dotze de la nit havia de ser a casa o perdia l'encanteri.
Total que «La Pelota Vasca» va estar molt bé i molt encertada. Aquesta pel·lícula l'ha volgut imitar i no li arriba ni a la sola de les sabates. Veieu-la i jutgeu-la.

MaTa dijo...

Hola

Aquesta pelicula la trobo una iniciativa molt bona tant per expressar diferents punts de vista, per obrir un debat (fins ara amagat) i pel be d'una democracia sana. La prova esta en que en parlen diferents personatges desde diferents punts de vista, no nomes "gent de la ceba" o nomes Rajoy i Losantos.
Del nacionalisme espanyol mai s'en parla i és el mñes expressat per molts mitjans de comunicació.
Felicito la iniciativa i la produccio. Vaig disfrutar molt amb "La pelota Vasca" i espero disfrutar amb aquesta.

Salut i felicitats de nou.

Anónimo dijo...

Espero que esta película no sea una mala copia de la peli de Medem, documental por cierto que vendían como "imparcial" y "equidistante" pero que tenía una voz en off con discurso nacionalista vasco evidente. Tambien espero (escribo desde Andalucía) que en este film no se confunda Cataluña con nacionalismo catalán, porque aquí tenemos claro que lo primero es una cosa y lo segundo es más que nada envidia de que sea Madrid la capital y de que en el mundo 400 y pico millones de seres humanos hablen castellano y no catalán. Y a los que dicen que Cataluña no encaja con el resto de España: ¿para recibir millones de euros de Madrid sí encaja? ¿para vendernos el cava y las camisetas del barça encaja poco? Y por favor que nadie compare a Cataluña con una colonia sudamericana, que está más cerca de Lombardía como Andalucía lo está de Calabria o Extremadura de Sicilia.

Anónimo dijo...

Els pitjors enemics d'Espanya, sóns els espanyols castellanistes.
Els catalans hem donat molt a Espanya:Albèniz, Granados, Dali, Miró, Tàpies, Felip Pedrell, Prim, campionats d'esports, científics, gastrònoms ( Ferran Adrià)......Què han donat els castellans a Espanya?

Fins i tot Cervantes i Colom eren catalans!!

Anónimo dijo...

España es un imperialismo.
Para liberarnos del imperiaslismo español que nos oprime hemos de hacernos nacionalistas.

Imperialismo español, no. Nacionalismo catalán, si.


Confederación de naciones, si. Imperio, no.

( Os lo pongo en castellano-español para a ver si os enteráis de una puñetera vez "naziñoles" )

Carlangues dijo...

és molt bonic això de la independència, però actualment a Catalunya hi ha molta gent que se sent espanyola i ben espanyola, a més, el català és una llengua formal, la llengua de la relació, del jocs dels infants, de la televisió i el cinema és el castellà.La llengua dels emigrants que es volen integrar i trobar feina és el castellà. La llengua de prestigi social és sens dubte el castellà. Veig molta feina!!!!

Anónimo dijo...

David.....El problema es que los habitantes de Catalunya han de ser catalanes, no castellanos comopretenden hacer los imperislistas españoles.

El problema es que en nombre de España se apropian - sobretodo en Madrid - de coses que son nuestras.


Por ejmeplo los cuadros de Dalí, etc..etc.....

Se hacen leyes para robar impunemente a los catalanes y otros pueblos comolos bascos y gallegos, y llevarselo a Madrid.

Cuàntos pintores tenéis en el Museo del Prado que sean de Madrid?

De catalanes, valencianos, bascos, aragoenses,....muchos.

En nombre de España os lo quedáis todo y encima insultais y calumniais cuando reclamamos lo que es nuestro.

Anónimo dijo...

Catalunya i Espanya es un com un matrimoni que no s'estima, i el millor doncs es separar-se, pero com sempre el que més té és el que més dificil ho tindrà per separar-se sense problemes, i en aquest cas, ens toca a Catalunya.

Visca Catalunya lliure ||*|| !!!!!!!!!!!

Anónimo dijo...

Este comentario es para el Anónimo que dice escribir desde Andalucia y que nos invita a no confundir Cataluña con el nacionalismo catalán, y que también dice que los nacionalistas catalanes tienen envidia de la capital. Pues bién, creo que nada de esto es cierto. En primer lugar, creo que ustedes tienen una imagen muy deformada de lo que es Cataluña y el nacionalismo. Los catalanes, desde los obreros hasta los burgueses tenemos algo en común: no nos sentimos españoles, y como usted sabrá, los sentimientos son poco razonables. Cataluña es nuestra casa. Ni odiamos, ni envidiamos a Madrid, Madrid es otra cosa, ni nos asusta ni lo tenemos como referente, solo vamos allí para reclamar lo que es justo. Y para acabar: no pasará absolutamente nada si Cataluña en un futuro tiene un Estado propio. A los catalanes creo que nos encanta ser los vecinos de un pueblo como el español, pero por favor, no nos obliguen a ser lo que no somos.

Marcel Banús dijo...

Acabo de veure la pel·lícula. Imprescindible. Dos moments: l'aeroport de Barajas i la història del "marciano". No us la perdeu. Gràcies, Isona i tot l'equip que l'heu feta possible.

Anónimo dijo...

Gràcies Isona.
El vostre pare estaria molt orgullós del teu treball. Endavant

Anónimo dijo...

Però...un referendum!?...si fem eleccions cada dos anys!!! Suposo que tots coneixem els programes dels partits que votem.

esteve dijo...

Ha estat un plaer veure la pel.lícula.

M'hauria agradat que hi hagués més repercusió als mitjans i més protagonisme d'altres persones amb més entitat a Catalunya.

Seguim pensant tots, aquesta és la clau... però cal actuar!

Enhorabona per la pel.lícula!

Isona Passola dijo...

7 de mayo de 2009





Apreciado Félix Ovejero,


Acabo de leer tu mail y realmente me sabe mal que te sientas ingenuo, estafado o como quieras llamarle.

Intentaré argumentarte desde la sinceridad, mi opinión. Evidentemente la clave del documental es el montaje y de 105 horas de entrevistas, el director hace una opción. Yo he hecho la mía lícitamente. No creo en la objetividad porque no existe nunca, en cine seguro que no. Más bien creo que la libertad esta hecha de la suma de subjetividades y esta es la gracia de la diversidad y al final, de la democracia. Y mi subjetividad es esta.

Para mí, la película es una larga conversación en la cual estás tú y en la cual hay mucha gente que no piensa como yo. No se han sentido especialmente maltratados, al contrario. Juan López de Catalunya Futur, la FAES, me ha mandado a sus alumnos de la Universidad para hacer un
documental del documental. Eso a mí me gusta.

Las posturas enrocadas no me interesan para nada y “los peores temores” no tienen nada que ver con mi proceder. Me interesa lo que tú dices en la peli, una pequeña parte de la entrevista, cierto, pero te aseguro que la miramos y remiramos para que representara lo contrario de otras. Creo que tus ideas clave, una sobre todo: ¿por qué no es Gerona la parte a segregarse, en vez de Cataluña? Es muy pertinente. No te la contesta nadie en la película, pero sí te la contesta la democracia, el sistema político menos malo de los inventados hasta ahora. Los votantes de
Cataluña votaron el Estatut donde se decía que la Nación, la parte a considerar era Cataluña.

En las urnas, de 135 diputados lo votaron 120. Sólo 15 se opusieron ¿No encuentras que en la película la parte proporcional de estos 15(un 11.1% exactamente) tiene mucho más tiempo la palabra , del que les correspondería democráticamente? Y yo, de eso, estoy encantada.

Te agradezco, de verdad tu colaboración, Félix, y no me importaría hablar tan largamente como tú desees del tema. Si te escogí como parte de la película, es porque te sigo atentamente en tus colaboraciones periodísticas y coincido contigo en muchas de ellas.


Un cordial saludo

Isona Passola

Oriol Bohigas dijo...

ORIOL BOHIGAS arquitecte
Isona Passola,

he anat a veure la teva peli.
N'he sortit entusiasmat.
És excel.lent i oportuníssima.
Felicitats!!
4.5.09

Anónimo dijo...

el teu "documental" és una estafa. és un refegrit de tv3.

Antonio dijo...

Hola.
Soy un murciano que hace poco ha estado en Barcelona de viaje para conocer parte de las maravillas d Catalunya, y tengo que decir que he quedado realmente impresionado, Barcelona es una ciudad realmente bonita.En cuanto a la cultura catalana la verdad es que no he visto mucha diferencia a la del resto de España, naturalmente se tendran ciertas costumbres diferentes, pero eso es algo que pasa en cualquier lugar,las costumbres murcianas no son identicas a las extremeñas,a las manchegas ni a las catalanas, pero si muy parecidas.
En cuanto al idioma, me alegro de que se promueba el catalan, y veo bien que se estime como una riqueza cultural, lo que no veo tan bien es que se utilice como "arma" de los politicos para crear frentismo,porque creo que eso es lo que se quiere hacer y que los politicos independentistas catalanes quieren hacer de Catalunya una especie de secta para poder controlarla a su antojo.
Si realmente Catalunya democraticamente decidiera crear una republica yo estaria de acuerdo, pero siempre que sea por ideologías propias y friamente meditadas, y no por la comedura de cabeza que hacen politicos independentistas al pueblo, que quieren crear el odio del resto de España hacia Catalunya sin motivos razonables, solo por el mero hecho de ganarse la gloria y entrar en los libros por haber formando un pais.Pues lo siento, conmigo no lo van a conseguir, yo amo Catalunya y espero seguir conociendola, y mientras quede un solo catalan que tambien se sienta español, yo considerare a Catalunya como comunidad hermana.
Para terminar me gustaria decir que, España es grande gracias a Catalunya, y Catalunya es grande gracias España

Laura dijo...

Serà que no lo entiendo...pero es que soy italiana y me encanta toda Iberia. Me gradué en portugués y espanol, entiendo un poquito catalàn. El gallego se parece mucho al portugués y solo me faltarìa tratar de acercarme al euskera. Los italianos en la facultad estudiamos espanol, para nosotros es como inglés, la lengua que vehicula la posibilidad de ser entendidos en casi todo el mundo. Lo hablé tambiém en USA. Estàis seguros los catalanes de que para viajar (si soy viajeros...quien no se mueve de su punto no vive, sòlo es cerrado en su egoismo) no necesitéis hablar vuestro idioma rival?! Yo soy profesora de castellano y os respeto pero, porfa, no me digais que no compartìs muchas tradiciones parecidas?! El mundo es bonito porque es vario y el nazismo ya desapareciò hace muchos anos, lo siento...el multiculturalismo es el futuro de la humanidad, daos cuenta en lugar de gritar venganza para hechos pasados! Es decir...pues los italianos qué debiamos de hacer con Francia o con Austria o con Slovenia?!Qué va! Adeu

BOIGxTU dijo...

Italiana Laura:
El lugar dónde más se viaja de España es Catalunya, en Catalunya no somos MONOLINGÜES, tan sólo es España monolingüe, que sepas que el nivel de castellano en los escolares catalanes es más elevado en Catalunya que en España, ya que te las das de viajera,en mis viajes por Inglaterra me ha servido el español tan poco cómo el catalán, si tienes que ir por África, China o La India, de verdad que sufrirás muchísimo hablando en español. ¿Por qué hay tantos paisanos tuyos en Catalunya que hablan en catalán?

BOIGxTU dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Antonio dijo...

Hombre BOIGxTU, segun como tu lo planteas tambien pensaras que entonces para que utilizamos el euro(si total, si viajas a Asia,Africa.. no te va a servir de nada pues...)vamos digo yo que segun lo que has puesto del castellano tambien pensaras eso sobre el euro no?

Yo creo que hay que pensar desde el lado positivo, y empezando por que no es del todo cierto lo que has comentado sobre el castellano(ya que en Africa si se habla castellano, concretamente en Guinea Ecuatorial)pienso que es algo bueno para todos los castellanoparlantes que en muchos otros paises del mundo se hable uno de nuestros idiomas,y sobre todo nos abre muchisimas puertas (tanto en negocios como a nivel social y cultural)que en casi toda sudamerica y centroamerica se hable el castellano, que es a lo que creo que se referia Laura, claro está, que si tu quieres verlo desde el lado negativo y dices que en el Inglaterra o China no sirve de nada el castellano pues eso ya cada uno..., pero viene a ser lo mismo que he comentado antes sobre el euro, hay que pensar en las ventajas que tiene, como una posicion economica mas fuerte y la cantidad de paises en los que si se utiliza y a los que podemos ir sin tener que preocuparnos por la moneda.

Marc dijo...

Las lenguas son instrumentos para la comunicación; nunca armas para reivindicar patrias ni naciones. Sóc d'esquerres i català però no nacionalista. Per a mi, tant feixista és la dreta espanyola com el nacionalisme català. Visca la llibertat sense obligar als altres.

Bastadementitas dijo...

Para ganar discusiones no hay que mentir.
Boigpertu,

A- El inform PISA dice que ES MENTIRA que "el nivel de castellano en los escolares catalanes es más elevado en Catalunya que en España".

Tampoco somos ya los catalanes los que más viajamos.
reconozcamos que la mitad de la población es catalanohablante y que también la otra mitad es castellanohablante y que, dentro de Cataluya, deberíamos tener los mismos derechos.

Anónimo dijo...

sortirà a la venta la pel·lícula? quan es podrà comprar?

Miquel Pons dijo...

Jo, dels que n'estic fin al pebrots és dels putus no-nacionalistes que porten el toro Osborne tatuat al cul, vinguin d'on vinguin.
Prou d'internacionalistes de boquilla i de ciutadans del moon (moon=lluna=lunàtics) que no es tanquen en ells mateixos.

Ara, si algú va a la seva ciutat=barri=bàndol=bandera i els roba el cotxe o la casa (patrimoni=pàtria), ja veureu com es posaran de "contents"

A prendre pel cul, farsant.

Miquel Pons dijo...

Jo, dels que n'estic fins al pebrots és dels putus no-nacionalistes que porten el toro Osborne tatuat al cul, vinguin d'on vinguin.
Prou d'internacionalistes de boquilla i de ciutadans del moon (moon=lluna=lunàtics) que no es tanquen mai en ells mateixos tal com fan els "nacionalistes".

Ara, si algú va a la seva ciutat=barri=bàndol=bandera i els roba el cotxe o la casa (patrimoni=pàtria), ja veureu com es posaran de "contents", i com que no tenen "pàtria", no faran res.

A prendre pel cul, colla de farsants, que de discursos com els vostres ja se'n podia llegir al segle XIX.

bender dijo...

"Avui és més necessari que mai que els catalans ens expliquem aquí i a fora."

No sé com ens han d'entendre a fora si la web només és en català.

Anónimo dijo...

Visca Catalunya Lliure! ||*||

Anónimo dijo...

Yo solo puedo constatar unas constantes en el nacionalismo catalan: los catalanes tienen una imagen de ellos inmejorable y serian poco mas o menos que California si no tuvieran que cargar con la remora economica que es España. Sufren muchísimo cada dia por las humillaciones constantes que les inflije España. Y por supuesto el resto de España es una cosa homogenea con la que no tienen nada en comun. Esa España se reduce generalemente a Madrid y/o castilla y generalmente odia a Cataluña y todo lo catalan. Tambien suele aparecer a menudo el tema del matrimonio que ya no se aguanta y tal y como colofon lo mucho que han sufrido la opresion española durante Franco, ah! y el tema de la colonizacion de Cataluña por España y luego un rosario de insultos.

Antonio dijo...

Realmente y sin lugar a dudas Cataluña o, al menos, la Cataluña que más oigo se ha ganado ya la INDEPENDENCIA.
Ya está bien de represión españolista con su ya tópica miopía intelectual y centralista.
Lamentablemente soy español, del zú, concretamente, y no puedo por menos que sentir envidia de tierra tan pleclara como Cataluña, pero no por ello soy tan miope como para no ver que lo que realmente necesita esa nación es volar sola de una vez y cumplir, de este modo, con su auténtico destino.

Así que en conclusión, quiero expresar que en esta parte de la frontera también hay gente que aboga por la independencia del gran país que es Cataluña, que ya fue independiente en su momento y que siempre lo fue de corazón.

Muchas gracias, y espero disculpen que no escriba en catalán.

Anónimo dijo...

No el disculparem, perquè no hi ha res que disculpar, el contrari, agrair el nivell de comprensió i felicitar-lo per les seves aportacions.
Us faig saber a tots i qui vulgui saber-ho s'ha creat un grup al facebook, titulat "A qui li agradaria veure "Cataluña Espanya" la pel•lícula" ja que no es pot trobar ni en dvd ni saben quant l'emetran, ni res.
Si algú sap alguna cosa i els que no teniam frac per a presentació saben com o on trobar-la, s'agrairia
Josep

Anónimo dijo...

Em de felicitar-nos que aquesta magnífica pel.lícula torni a estar en cartellera i que pugui ser el seu visionat gratuit si portes l'anunci d'un diari (que no dic per no fer publicitat) i vas cada matí als Cinemes Alexandra de Barcelona. Pot ser una molt bona activitats per aquesta setmana santa, si encara es manté en el cinema

Anónimo dijo...

No os equivoqueis que:
1-Se ha demostrado que solo 1 de cada 5 catalanes es de ideología independentista y hay mucha gente que eso no lo quiere ver

2- En el caso de que Cataluña quisiese independizarse, España no tiene nada que decir, ¿o os decimos nosotros como hacer las cosas en Madrid, cádiz o Albacete?

Por todo esto y como dijo el President Companys:
Visca l'Estat Català de la Federació Ibèrica!